Lapsen oikeuksia on vaalittava joka päivä

Lapsen oikeuksien päivä kääntyy jo iltaan. Tänä vuonna päivän viestintäteemana on lapsiperheiden köyhyys, johon voit vaikuttaa mm. allekirjoittamalla vetoomuksen osoitteessa www.lapsenoikeudet.fi.

Lapsen oikeuksia juhlitaan vuosittain lastenkulttuurikeskuksissa kautta maan, sillä YK:n lapsen oikeuksien sopimus on perustana työlle, jota teemme Versossakin ympärivuotisesti. Sopimuksen 31. artikla määrittää, että jokaisella lapsella on oikeus taiteeseen ja kulttuuriin. Sitä oikeutta vaalimme tarjoamalla Versossa kaikkiaan 11 savolaiskunnan lapsille maksuttomia ja esteettömiä tilaisuuksia tarttua taiteeseen, juurtua kulttuuriin ja löytää luovia ilmaisukeinoja osana arkea päivähoidossa, koulussa, kerhossa tai vaikkapa kirjastossa tai museossa, tasavertaisesti.

Tälläkin viikolla osana Verson arkista ohjelmaa on luotu ilon purjeita Heinävedellä ryhmiksissä ja kerhoissa, tartuttu taiteeseen samalla paikalliseen kulttuuriperintöön kurkistellen esiopetusryhmissä Leppävirralla, Heinävedellä, Joroisissa ja Varkaudessa, kuvataideseikkailtu Mäntyharjulla, satuiltu Hirvensalmen, Varkauden, Pieksämäen ja Savonlinnan kirjastoissa, etsitty monitaideseikkailussa aarteita Mikkelin Otavassa, Haukivuorella ja Suomenniemellä, satusalkkuiltu Leppävirralla, musisoitu Hirvensalmella koululaisten kanssa ja monitaiteiltu päiväkotilaisten kanssa, herätelty eskarilaisten kehotietoisuutta nukketeatterin keinoin Savonlinnassa sekä etsitty draaman kautta keinoja eskarilaisten ja 1-luokkalaisten tunneilmaisuun Leppävirralla ja Pieksämäellä. Sunnuntaina on vielä viikon päätteeksi mahdollisuus tehdä taidetta koko perheen voimin Varkauden museoilla.

Verson tavalliseen viikkoon mahtuu siis ainakin 46 tuokiota tai tilaisuutta, jotka osallistavat lapsia taiteen ja kulttuurin maailmaan. Enkä osaa edes arvata, kuinka moni Verson tuottamista nukketeatterilaukuista on ollut tällä viikolla kirjastoista lainassa alueen lapsiryhmissä ja kuinka monen lapsen käsissä teatterinuket ovat saaneet uuden elämän, niitä kun ei tilastoida.

Näiden tavallisten lisäksi päätimme tarjota Lapsen oikeuksien juhlaviikon kunniaksi kuusi teemaan sopivaa nukketeatteriesitystä teatteri Viiruksen kiertueella, joka tavoitti yli 300 katsojaa. Kirsikkana kakun päällä saimme tänään, juhlapäivänä mahdollistaa Sibelius150-juhlakonsertin streamauksen alueen kouluihin. Verson alueella yli 30 koulussa tai kulttuurisalissa seurattiin tänään suoraa lähetystä Tampere Filharmonian konsertista Tampere-talolta interaktiivisesti chattaillen kaikkiaan yli 130 000 oppilaan kanssa! Mahtavaa, eikö vaan? Niin meistäkin. Koska lapsella on oikeus taiteeseen ja kulttuuriin. Joka päivä.

Terhi Siippainen, lastenkulttuurikoordinaattori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s